Η παραδοσιακή βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ρούχων είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον πλανήτη μετά από αυτή του πετρελαίου. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. (2023) από τα εκατομμύρια τόνων ρούχων που απορρίπτονται κάθε χρόνο, λιγότερο από το 25% ανακυκλώνεται ο κύριος όγκος καταλήγει στις χωματερές. Η δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών από τους νέους κανονισμούς για το περιβάλλον, η αυξανόμενη ευαισθησία των νέων για την ανακύκλωση και το «πράσινο» αποτύπωμα των προϊόντων μόδας (και όχι μόνο) και η συνεχής επέκταση της ανακύκλωσης, δημιουργούν νέα δεδομένα στην παραγωγή και την κατανάλωση των ρούχων και συνεπώς πολλές και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.
Θεματικές ενότητες εργαστηρίου:
1) Η ρυπογόνος βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας
2) To fast fashion στον δυτικό κόσμο (υπερβολική κατανάλωση φθηνών ρούχων) και η σημερινή «μοίρα» των περισσότερων ρούχων.
3) Η ανάγκη για μεταστροφή στις παραγωγικές πρακτικές της βιομηχανίας ρούχων, στις καταναλωτικές συνήθειες και την ανακύκλωση ρούχων, με στόχο την «πράσινη» μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
4) Βιώσιμη μόδα: Τι είναι και ποιες οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται από την ανάγκη μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.
5) Δημιουργία νέων ρούχων από παλιά, επανασχεδιασμός ρούχων. Η σημασία της επινοητικότητας, της δημιουργικότητας και της εναλλακτικής σκέψης.
6) Η ανακύκλωση των υλικών των ρούχων. Επιχειρηματικές ευκαιρίες για την συλλογή τους, τη διάλυση και το διαχωρισμό των υλικών.
7) Το εμπόριο των μεταχειρισμένων ρούχων: Στη λογική της πράσινης μετάβασης.
Το εργαστήριο είναι διήμερο και πραγματοποιείται 18 & 20 Ιουνίου, ώρα 10:00-15:00.